Pełne wsparcie przed, w trakcie i po treningu
Wartość odżywcza | 100 g |
Wartość energetyczna | 2119 kJ / 511 kcal |
Tłuszcz | 35 g |
w tym
kwasy tłuszczowe nasycone |
5,5 g |
Węglowodany | 20 g |
w tym cukry | 6 g |
Błonnik | 18 g |
Białko | 20 g |
Sól | 0,2 g |
Protein snack to wysokobiałkowa i zarazem wysokoenergetyczna przekąska przeznaczona dla osób obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym, przede wszystkim – sportowców, zarówno wyczynowych jak i amatorów. Unikalnym składnikiem protein snack jest hydrolizat białka drobiowego, który charakteryzuje się nie tylko wysoką wartością odżywczą, ale pozbawiony jest też laktozy (cukru mlecznego, który u wielu osób powoduje problemy żołądkowo-jelitowe).
Oprócz wysokiej zawartości protein (20g w 100g), przekąska dostarcza także:
- sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych pochodzących głównie z orzechów arachidowych,
- kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha (MCT), stanowiących łatwo dostępne źródło energii dla mięśni,
- węglowodanów w postaci skrobi z płatków owsianych i maltodekstryny,
- sporej dawki błonnika regulującego pracę przewodu pokarmowego i obniżającego poposiłkową glikemię.
Protein snack znakomicie sprawdza się w sytuacjach w których potrzebne jest dostarczenie dużej dawki białka i energii, a także jako smaczna i pożywna przekąska między posiłkami.
4 kapsułki | |
Siarczan glukozaminy | 2000 mg |
Siarczan chondroityny | 600 mg |
L-Metionina | 150 mg |
Imbir | 100 mg |
Kurkuma | 25 mg |
Witamina C | 80 mg (100%*) |
Kwas hialuronowy | 10 mg |
Mangan | 2 mg (100%*) |
Hydrolizat kolagenowy | 250 mg |
* – zalecane dzienne spożycie
Flex to wieloskładnikowy suplement diety stworzony z myślą o sportowcach i osobach obciążonych dużym wysiłkiem fizycznym. Kompleksowa formuła preparatu dostarcza składników tworzących elementy macierzy chrząstki stawowej i innych mogących w sposób pozytywny wpływać na kondycję aparatu ruchu.
W skład suplementu wchodzą:
- glukozamina (siarczan) – glukozamina to związek zaliczany do aminocukrów, który odpowiada za strukturę i „sprężystość” tkanki chrzęstnej oraz zwiększa jej odporność na przeciążenia. Istnieją badania naukowe, które wskazują, iż suplementacja glukozaminą może m.in. spowalniać progresję chorób zwyrodnieniowych stawów i zmniejszać nasilenie objawów bólowych.
- chondroityna (siarczan) – jest ważnym składnikiem chrząstki stawowej, należącym do tzw. glukozaminoglikanów. Jest głównym składnikiem macierzy zewnątrzkomórkowej, pełni istotną rolę w utrzymaniu integralności strukturalnej tkanki chrzęstnej i bierze udział w syntezie proteoglikanów. Ze względu na swoją budowę pomaga zapewnić właściwą „amortyzację” stawom, co może mieć duże znaczenie dla osób obciążonych wysiłkiem fizycznym.
- kolagen (hydrolizat) – to główny składnik tkanki łącznej. Stanowi podstawowy element tkanki chrzęstnej włóknistej i współtworzy ścięgna, więzadła, chrząstki i tarcze międzykręgowe.
- witamina C – antyoksydant uczestniczący w procesie syntezy kolagenu.
- l-metionina – aminokwas siarkowy, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na funkcjonowanie stawów.
- kurkuma i imbir – rośliny te oprócz walorów kulinarnych posiadają szereg innych, ciekawych właściwości, dostarczając substancji o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, co jest wykorzystywane we wspomaganiu funkcjonowania aparatu ruchu.
Flex jest suplementem przeznaczonym do długoterminowego stosowania. Regularne przyjmowanie preparatu może zmniejszać negatywny wpływ wysiłku fizycznego na kondycję stawów.
przewiń w dół