Trening wytrzymałościowy i dieta

Sukces to nie tylko geny

Patrząc na wyniki osiągane przez topowych zawodników startujących w zawodach sportowych, takich jak maratony, łatwo dojść do wniosku, że w konkurencjach tego typu biorą udział tylko jednostki wybitne, wyposażone w pakiet unikalnych genów. Prawda jest tymczasem taka, że chociaż pewne uwarunkowania genetyczne rzutują na formę sportową, to kluczowe w tym zakresie są czynniki trening, dieta i regeneracja. Pierwsze miejsca w zawodach zdobywa się dzięki odpowiednio zaplanowanej, ciężkiej pracy, a poddany jej organizm, ekstremalne obciążenia może znieść tylko wtedy, jeśli zostanie dobrze odżywiony i nawodniony – zarówno w okresie startowym, jak i treningowym. Stan odżywienia organizmu uzależniony jest od podaży wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, których łącznie jest kilkadziesiąt. Ich podstawowym źródłem jest konwencjonalna żywność, a uzupełnieniem – odpowiednio dobrana suplementacja.

Powrót