Jak komponować posiłki przed- i potreningowe?

Co jeść po wysiłku?

Efektywny rozwój formy sportowej możliwy jest tylko wtedy jeśli w sposób maksymalnie efektywnych zachodzić będą procesy regeneracyjne. Dla prawidłowego przebiegu odnowy powysiłkowej szczególne znaczenie ma natomiast posiłek potreningowy.

 

Powinien on dostarczać przede wszystkim:

  • Lekkostrawnych węglowodanów (ich źródłem jest biały ryż, ziemniaki, owoce, bataty),
  • Wysokojakościowego białka (pochodzącego z pokarmów takich jak mięso, ryby, jaja, nabiał),
  • Witamin z grupy B uczestniczących w przemianach energetycznych.
  • Składników zasadotwórczych takich jak potas, magnez, sód, wapń, które pomagają odnowić rezerwy alkaliczne organizmu (warzywa i owoce),
  • Wbrew obiegowym opiniom nie ma konieczności eliminowania tłuszczu z posiłku potreingowego, niemniej jednak nie powinno być go w nim zbyt dużo, a najlepiej by pochodził ze źródeł takich jak nabiał i żółtka jaj (tłuszcz zemulgowany) lub olej kokosowy (szybko przyswajalne tłuszcze średniołańcuchowe zwane MCT).
Powrót