Jak komponować posiłki przed- i potreningowe?
Co jeść po wysiłku?
Efektywny rozwój formy sportowej możliwy jest tylko wtedy jeśli w sposób maksymalnie efektywnych zachodzić będą procesy regeneracyjne. Dla prawidłowego przebiegu odnowy powysiłkowej szczególne znaczenie ma natomiast posiłek potreningowy.
Powinien on dostarczać przede wszystkim:
- Lekkostrawnych węglowodanów (ich źródłem jest biały ryż, ziemniaki, owoce, bataty),
- Wysokojakościowego białka (pochodzącego z pokarmów takich jak mięso, ryby, jaja, nabiał),
- Witamin z grupy B uczestniczących w przemianach energetycznych.
- Składników zasadotwórczych takich jak potas, magnez, sód, wapń, które pomagają odnowić rezerwy alkaliczne organizmu (warzywa i owoce),
- Wbrew obiegowym opiniom nie ma konieczności eliminowania tłuszczu z posiłku potreingowego, niemniej jednak nie powinno być go w nim zbyt dużo, a najlepiej by pochodził ze źródeł takich jak nabiał i żółtka jaj (tłuszcz zemulgowany) lub olej kokosowy (szybko przyswajalne tłuszcze średniołańcuchowe zwane MCT).