Czego potrzebuje organizm osoby aktywnej?

Skąd brać witaminy i składniki mineralne?

Komponując codzienne menu należy pamiętać także o zapewnieniu odpowiedniego spożycia witamin i składników mineralnych oraz innych związków, w tym także przeciwutleniaczy.

Ich doskonałym źródłem są wspomniane wcześniej nisko przetworzone produkty żywnościowe:

  • mięso,
  • jaja,
  • ryby,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • nasiona i orzechy,
  • warzywa oraz owoce, które powinny pojawiać się w każdym posiłku.

 

Ich sumaryczne dzienne spożycie nie powinno być niższe niż 500g. Owoce najlepiej jeść w postaci świeżej w całości lub w postaci sałatek czy smoothie, warzywa natomiast mogą być poddawane obróbce termicznej, najlepiej parowaniu. Dobrym pomysłem jest też spożywanie ich w formie zup.

Powrót