Skąd brać węglowodany?
Właściwy dobór produktów węglowodanowych ma bardzo istotne znaczenie dla efektywnego wspierania kondycji fizycznej. Węglowodany stanowią bowiem źródło energii dla pracujących mięśni i układu nerwowego. Zużywane są zarówno na bieżąco, jak i mogą zostać zmagazynowane w postaci paliwa zapasowego zwanego glikogenem, który magazynowany jest w komórkach mięśniowych i wątrobie.
Warto jednak wiedzieć, iż węglowodany, a dokładnie – nadmierne ich spożycie prowadzić może do przyrostu tkanki tłuszczowej. Dotyczy to w szczególności rafinowanych cukrów takich jak sacharoza, fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy. Ich źródłem są:
- Wszelkiego rodzaje słodycze,
- Słodzone napoje,
- Owocowe jogurty,
- Smakowe płatki śniadaniowe.
Tego typu produkty absolutnie nie powinny stanowić podstawy diety, jedyny moment w którym można sobie na nie pozwolić to okres okołowysiłkowy, o tym jednak więcej w kolejnych częściach niniejszego poradnika.
Wartościowym źródłem węglowodanów są natomiast:
- Produkty zbożowe z mąki z pełnego przemiału,
- Warzywa skrobiowe,
- Owoce,
To właśnie wymienione powyżej pokarmy powinny stanowić bazę codziennego menu. Oprócz wolno przyswajalnych węglowodanów dostarczają one także witamin, składników mineralnych i innych korzystnie wpływających na organizm związków. Warto też pamiętać, że obróbka termiczna żywności może zmieniać właściwości zawartych w niej węglowodanów. Skrobia pod wpływem wysokiej temperatury ulega procesowi dekstrynizacj. Rozgotowane pokarmy są lżej strawne, ale mogą gwałtowniej podnosić poziom glukozy we krwi, co w okresach innych niż czas powysiłkowy nie jest wskazane.
Udział energii z węglowodanów w diecie osób aktywnych fizycznie winien mieścić się w przedziale od 50 do 65%.
Powrót