Nie tylko kalorie się liczą
Kwestia odpowiedniego odżywienia organizmu postrzegana bywa często jedynie przez pryzmat bilansu energetycznego. Trzeba jednak mieć na uwadze, że kaloryczność diety to tylko jeden z aspektów, na który należy zwrócić uwagę. Ważne jest bowiem nie tylko to ile jemy, ale także co jemy.
Produkty żywnościowe różnią się między sobą zarówno wartością energetyczną jak i zawartością substancji o właściwościach nieenergetycznych. W celu odpowiedniego odżywienia organizmu konieczne jest dostarczenie pełnego spektrum wszystkich wymaganych składników pokarmowych.
Chociaż wydaje się to na pierwszy rzut oka trudne, to wcale takie być nie musi – o ile opierać będziemy codzienne menu na żywności niskoprzetworzonej, czyli takiej którą od surowca z którego została otrzymana do produktu finalnego dzieli stosunkowo krótka droga technologiczna.
Przykładowo świeże mięso z piersi indyka jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż otrzymana z niego szynka. Podobnie też ciemne pieczywo otrzymane z nieoczyszczonej mąki pełnoziarnistej jest lepszym wyborem niż białe pieczywo wypiekane z mąki rafinowanej. Analogicznie świeże owoce i warzywa to opcja bardziej pożądana niż otrzymane z nich soki, dżemy czy surówki.
Powrót