Czego potrzebuje organizm osoby aktywnej?

Nie tylko kalorie się liczą

Kwestia odpowiedniego odżywienia organizmu postrzegana bywa często jedynie przez pryzmat bilansu energetycznego. Trzeba jednak mieć na uwadze, że kaloryczność diety to tylko jeden z aspektów, na który należy zwrócić uwagę. Ważne jest bowiem nie tylko to ile jemy, ale także co jemy.

Produkty żywnościowe różnią się między sobą zarówno wartością energetyczną jak i  zawartością substancji o właściwościach nieenergetycznych. W celu odpowiedniego odżywienia organizmu konieczne jest dostarczenie pełnego spektrum wszystkich wymaganych składników pokarmowych.

Chociaż wydaje się to na pierwszy rzut oka trudne, to wcale takie być nie musi – o ile opierać będziemy codzienne menu na żywności niskoprzetworzonej, czyli takiej którą od surowca z którego została otrzymana do produktu finalnego dzieli stosunkowo krótka droga technologiczna.

Przykładowo  świeże mięso z piersi indyka jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, niż otrzymana z niego szynka. Podobnie też ciemne pieczywo otrzymane z nieoczyszczonej mąki pełnoziarnistej jest lepszym wyborem niż białe pieczywo wypiekane z mąki rafinowanej. Analogicznie świeże owoce i warzywa to opcja bardziej pożądana niż otrzymane z nich soki, dżemy czy surówki.

Powrót