Ciekawostki na temat odżywiania w diecie sportowca

Lubisz musli? Zrób je sam już #TERAZ!

Musli ze sklepu to nie najlepszy pomysł…

W ostatnim czasie można zauważyć wyraźny wzrost popularności gotowych produktów śniadaniowych, takich jak chociażby musli. Opisywane są one jako pożywne i zdrowe, gdyż dostarczają złożonych węglowodanów, błonnika i wzbogacone bywają witaminami. Należy jednak mieć na uwadze fakt, że większość produktów tego typu zawiera spore ilości cukrów dodanych w postaci sacharozy i syropu glukozowo-fruktozowego. Nierzadko znaczna część węglowodanów złożonych pochodzi z oczyszczonych komponentów zbożowych. W efekcie żywności tego typu bliżej jest do słodyczy niż do wartościowych posiłków. Czy to znaczy, że trzeba koniecznie zrezygnować z musli? Oczywiście nie! Można je na stałe uwzględnić w codziennym menu, o ile będzie ono odpowiedniej dobrej jakości.

 

Lubisz musli? Zrób je sam już #TERAZ!

Samodzielne przygotowanie musli jest zabiegiem banalnie prostym, a pozwala stworzyć niezwykle wartościowy i zarazem smaczny posiłek. Do jego przygotowania potrzebne będą:nisko przetworzone produkty zbożowe, np.:

 

 

  • płatki owsiane, żytnie, orkiszowe, jaglane pełnoziarniste – do wyboru lub w pakiecie (produkty te dostarczają złożonych węglowodanów, błonnika, magnezu i witaminy z grupy B);
  • niesolone i nieprażone orzechy, nasiona, zwłaszcza orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały – także do wyboru lub w pakiecie (pozwolą one dostarczyć nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, magnezu, cynku, witamin z grupy B, białka i błonnika);
  • świeże owoce (zdecydowanie lepsze od suszonych), najlepiej sezonowe i lokalne, w miarę możliwości – ekologiczne (owoce dostarczają potasu, bardzo ważnego pierwiastka, a także szerokiego pakietu antyoksydantów i związków pozytywnie wpływających na gospodarkę energetyczną organizmu);
  • fermentowany nabiał, najlepiej jogurt naturalny lub kefir, ewentualnie – mleko mikrofiltrowane (nabiał jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, witamin z grupy B, a także dostarcza pewnej dawki cennych lipidów, w tym sprzężonych dienów kwasu linolowego, czyli CLA oraz kwasów średnio łańcuchowych, czyli MCT). Opcją alternatywną dla przetworów mleka krowiego jest mleko migdałowe, po które sięgać mogą nie tylko weganie.

 

Dzięki powyższym produktom otrzymać możemy pożywny posiłek dostarczający pełnego spektrum wszystkich wymaganych składników, zarówno tych energetycznych (węglowodany i tłuszcze) jak i budulcowych (aminokwasy, NNKT, wapń, fosfor), ale także regulatorowych (witaminy), antyoksydacyjnych (flawonoidy, witaminy C i E), jak i balastowych (błonnik).

Powrót