Białko dla biegaczy i kolarzy
Białko dla biegaczy i kolarzy
Chociaż zazwyczaj entuzjaści dyscyplin takich jak kolarstwo czy bieganie koncentrują się głównie na spożyciu węglowodanów, to powinni oni pamiętać także o właściwym spożyciu protein. Przy zbyt niskiej podaży tego składnika trudno o optymalny przebieg procesów regeneracyjnych, wyższe jest też ryzyko katabolizmu mięśniowego. Doskonałym źródłem białka są pokarmy takie jak:
- świeże mięso,
- całe jaja,
- świeże i mrożone ryby,
- nabiał (preferencyjnie – niedosładzany).
Sportowcy preferujący diety roślinne powinni położyć jeszcze większy nacisk na to, by dostarczane proteiny były dobrej jakości. W tym celu dobrze jest przede wszystkim zadbać o różnorodność produktów będących źródłem, tego składnika, gdyż dzięki temu można lepiej skompletować wszystkie niezbędne aminokwasy. Przykładowo aminogram ryżu brązowego dość dobrze uzupełnia się z aminogramem soczewicy, produkty zbożowe bowiem ubogie są w lizynę, której sporo zawierają strączki.
Powrót