Ciekawostki na temat odżywiania w diecie sportowca

Białko dla biegaczy i kolarzy

Białko dla biegaczy i kolarzy

Chociaż zazwyczaj entuzjaści dyscyplin takich jak kolarstwo czy bieganie koncentrują się głównie na spożyciu węglowodanów, to powinni oni pamiętać także o właściwym spożyciu protein. Przy zbyt niskiej podaży tego składnika trudno o optymalny przebieg procesów regeneracyjnych, wyższe jest też ryzyko katabolizmu mięśniowego. Doskonałym źródłem białka są pokarmy takie jak:

 

  • świeże mięso,
  • całe jaja,
  • świeże i mrożone ryby,
  • nabiał (preferencyjnie – niedosładzany).

 

Sportowcy preferujący diety roślinne powinni położyć jeszcze większy nacisk na to, by dostarczane proteiny były dobrej jakości. W tym celu dobrze jest przede wszystkim zadbać o różnorodność produktów będących źródłem, tego składnika, gdyż dzięki temu można lepiej skompletować wszystkie niezbędne aminokwasy. Przykładowo aminogram ryżu brązowego dość dobrze uzupełnia się z aminogramem soczewicy, produkty zbożowe bowiem ubogie są w lizynę, której sporo zawierają strączki.

Powrót