Skąd brać białko?
Białko, a dokładnie aminokwasy, z których się składa to dla ludzkiego organizmu materiał budulcowy. Odpowiednie spożycie produktów proteinowych, wbrew temu co obiegowo się sądzi, ma znaczenie nie tylko dla osób trenujących siłowo, które zainteresowane są zwiększeniem masy mięśniowej, a także dla entuzjastów sportów wytrzymałościowych. Zapewniając organizmowi adekwatny do potrzeb dowóz białka można przyspieszyć regenerację powysiłkową, a także przyczynić się do poprawy składu ciała (czyli stosunku tkanki mięśniowej do tłuszczowej).
Najlepszym źródłem białka są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak:
- Mięso (w tym również czerwone, a zwłaszcza wołowina),
- Całe jaja, (wbrew pozorom nie trzeba jeść samych białek jaj),
- Ryby, (zwłaszcza tłuste ryby morskie),
- Nabiał, (sery twarogowe, podpuszczkowe, niesłodzone fermentowane przetwory mleczne)
Pokarmy te zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w optymalnych dla organizmu ludzkiego proporcjach. Poza tym ich strawność jest stosunkowo wysoka. Produkty roślinne zazwyczaj mają trochę za mało któregoś z egzogennych aminokwasów, ale poprzez umiejętne ich ze sobą zestawianie można otrzymać białko pełnowartościowe (komplementarne). Wybierając źródła białka, najlepiej jest sięgać po produkty świeże, mniej przetworzone i poddawać je obróbce w warunkach domowych. Produkty mocno przetworzone takie jak wędliny czy ryby z puszki, są mniej pożądanymi elementami codziennego menu.
Udział energii z białka w diecie osób aktywnych fizycznie winien mieścić się w przedziale od 12 do 15%.
Powrót